Home

Greek. pages

English pages

Αγροτικά Προιόντα

ΠορτοκαλιέςΗ Κρήτη είναι μία απο τις ποιό παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της, αποτελείται απο μικρές αγροικίες οι οποίες καλιεργούν Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 60, και λόγω του κλίματος, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Το κλίμα επίσης προήγαγε την καλιέργεια της ελιάς, των φρέσκων φρούτων (σταφύλια, μπανάνες, ροδάκινα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, πεπόνια, καρπούζια κ.α.) των λαχανικών (τομάτες, αγγούρια κτλ) του αβοκάντο αλλά και αρκετά είδη άγριων χόρτων τα οποία και είναι αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής διατροφής.
Το ποιό σημαντικό απο όλα, το ελαιόδεντρο, καλιεργείται στην Κρήτη απο τους Μυκηναϊκούς χρόνους, γι αυτό θα το δείτε σχεδόν παντού στην Κρητική ενδοχώρα. Ενα τυπικό ελαιόδεντρο ανθίζει τον Απρίλιο, ενώ ο καρπός του είναι ορατός απο το Μάιο. Τον Οκτώβριο οι καλιεργητές απλώνουν ελαιόδικτα κάτω απο τα δέντρα και απο τις αρχές του Νοέμβρη συλλέγουν τους πρώτους καρπούς ελιάς. Στη συνέχεια ο καρπός επεξεργάζεται σε σύγχρονες φυγόκεντρες εργοστασιακές μονάδες, όπου παράγεται το ελαιόλαδο. Τα Κρητικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν κατά κόρον το ελαιόλαδο για τη διατροφή τους, το οποίο να επισημάνουμε οτι συναντάται σε άφθονες ποσότητες και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης απο το ελαιόλαδο παράγονται και άλλα προιόντα όπως σαπούνι, κρέμες, καύσιμη ύλη.
Τα κυριότερα προιόντα τα οποία εξάγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στις Διεθνείς αγορές (Ευρώπη) είναι: Κρητικά Αγροτικά Προϊόνταucts

  • Σταφίδες (σουλτανίνα)
  • Κρασί, παραδοσιακό Κρητικό προιόν το οποίο παράγεται απο το 2000 π.Χ. Αυτό αποδυκνύεται απο αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή Βαθύπετρο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου
  • Ελιές και ελαιόλαδο. Επίσης παλιά παραδοσιακή καλιέργεια του νησιού.
  • Φρέσκα φρούτα (σταφύλια, κίτρα, μανταρίνια, πορτοκάλια, καρπούζια, πεπόνια, ακτινίδια, μπανάνες, αβοκάντο κ.α.)
  • Φρέσκα αγροτικά προιόντα (αγγούρια, τομάτες, πατάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, φασόλια κ.α.)
  • Μέλι
  • φαρμακευτικά - αρωματικά φυτά και βότανα (ρίγανι, δίκταμο, μέντα, θυμάρι, λάβδανο, δάφνη κ.α.)